Jens Lekman om att sjunga på bröllop

Jens_lekman-06 (mic1).jpg
Avsnitt 4

Jens Lekman, indiepopikon från Göteborg, gillar nära möten med sin publik och avslutar ibland spelningar med att säga: "Är det någon som vill höra fler låtar, kom fram så kanske jag kan viska låten i ditt öra." Långt innan max 50-gränsen på konserter gjorde han gig i folks vardagsrum. Han har också uppträtt på över hundra bröllop, bott länge i Melbourne (där han blev dj på en lesbisk klubb och fick smeknamnet Jens Lickman), samarbetat med Drew Barrymore när hon behövde ett soundtrack till sin regidebut "Whip it" och lockat hundratals japanska fans till Kortedala och Angered. "Jag vill att de områdena ska vara lika romantiska som när Leonard Cohen sjunger: There's music on Clinton Street."

Per Gessle om att erövra världen

Gessle_hemsida_1.jpeg
Avsnitt 3

På julafton gästas Strage av ingen mindre än Per Gessle. Han är aktuell med albumet "Gammal kärlek rostar aldrig" och med boxen "Bag of trix" som innehåller outgivet Roxette-material. Hemma hos Strage pratar han om hur "It must have been love" började som en jullåt, om de monumentala framgångarna i början av nittiotalet, om sitt besök hemma hos Prince i Minneapolis, om sitt möte med David Bowie, om vikten av ologisk poplyrik, om saknaden efter Marie Fredriksson och om hur han en gång psykade funkfantasterna Johan Kinde och Orup genom att säga att den enda svarta skiva han hade var Kylie Minogues första.

Sator om punk och Borlänge

Sator mic_2.jpeg
Avsnitt 2

Om man räknar med den första upplagan Sator Codex har Sator spelat tillsammans i 40 år. "Vi håller på tills det blir roligt", säger Kent Norberg. "Det är för sent att sluta på topp", säger Chips Kiesbye. Veteranrockarna från Borlänge gästar senaste "Hemma hos Strage" för att prata om sitt nya coveralbum "Barbie-q-killers 2" som tagit 26 år att sammanställa. Dessutom avhandlas dekadenta efterfester med Freddie Wadling, undergroundscenen i åttiotalets Göteborg och Sveriges låga popkulturella status när Sator försökte slå i England i början av nittiotalet. Den vanligaste fråga bandet fick av journalister var: "Hur får ni tag på elgitarrer i Skandinavien?".

Lars Winnerbäck om Linköping och tandregleringar

P1122680(1) 2.JPG
Avsnitt 1

Lars Winnerbäck har varit en Sveriges mest populära artister i över 20 år. Han har vunnit sju Grammisar och skrivit klassiker som "Söndermarken" och "Elegi". Nu hälsar han på hemma hos Fredrik Strage för att prata om Linköping, där båda växte upp, om kärleken till Kiss utskällda skiva "The elder", om stilförebilden Axl Rose, om nackdelar och fördelar med att vara vanlig och om barndomens jobbiga tandregleringar som många år senare fick honom att mynta uttrycket "tandläkarväder".

Serpent Omega om rymden

SerpentOmega-04.jpg
Avsnitt 12

Makarna Stjärnvind sjunger respektive spelar trummor i det svenska doom metal-bandet Serpent Omega. Urskogr, som hon kallar sig, besitter ett avgrundsvrål som får de flesta andra metalvokalister att låta som blyga violer. Fast Feet Pete, som Peter Stjärnvind kallar sig, har ett förflutet i band som Entombed, Merciless och Nifelheim. Tillsammans med gitarristen Jonsson samt basisten och arkeologen Brief skapar de ett massivt mangel i Serpent Omega vars senaste album "II" är mörkare än ett svart hål. Hemma hos Strage diskuterar herr och fru Stjärnvind bland annat fornnordisk mytologi, orangebruna sjuttiotalshalsdukar, dödsgudinnan Hel och hur det kändes att gå på Melodifestivalens genrep med ungarna ("det var en leda av episka mått").

Agent Side Grinder om industrisynth och rullbandspelare

AgentSidegrinder-2.jpg
Avsnitt 11

Någon sågar, passande nog, sönder stålrör på Strages innergård när industrisyntharna Agent Side Grinder kommer på besök. Peter Fristedt och Johan Lange bildade gruppen för 15 år sedan och fick härom året en injektion nytt blod tack vare sångaren Emanuel Åström. Agent Side Grinder har fortfarande inte fått spela i Berwaldhallen, som syntes på deras första albumkonvolut, men i desto fler "ockuperade hus i Utrecht". De har en hängiven publik runtom i Europa och har delat scen med idoler som Suicide och Laibach. Hemma hos Strage pratar de bland annat om rullbandspelare, remixalbumet "REMA/X" och om sin aversion mot laptops.

Rufus Wainwright om opera och dekadens

Rufus-15 (kopia).jpg
Avsnitt 10

Han växte upp i Montreal i en musikalisk familj. Föräldrarna Loudon Wainwright III och Kate McGarrigle var berömda folksångare, vilket även hans lillasyster Martha Wainwright blev. Men hans första kärlek var opera. Och nyligen hade hans första verk inom genren, "Prima donna", svensk premiär på Operan. Rufus Wainwright är dock fortfarande mest känd för sin smäktande bombastiska popmusik. Elton John beskrev honom en gång som "den bästa låtskrivaren på planeten". Hemma hos Strage pratar Rufus om hur hans liv förändrades av Verdis rekviem, om att komma ut som gay mitt i åttiotalets aidsskräck, om sitt dekadenta leverne kring millennieskiftet, om hur svårt det var att ragga i Stockholm, om nya albumet "Unfollow the rules" och om att få ett nattligt telefonsamtal från en stenad George Michael.

Samuel Herring om Future Islands och avslitna korsband

FutureIsland-04.jpg
Avsnitt 9

Samuel T Herring kommer från Morehead City, en kuststad i North Carolina. Som tonåring blev han rappare och i college startade han konstrockprojektet Art Lord & The Self Portraits som i mitten av nollnolltalet förvandlades till det elektroniskt pulserande Future Islands. De fick sitt stora genombrott 2013 när de uppträdde hos Letterman. De senaste åren har Samuel tillbringat mycket tid i Sverige med sin svenska flickvän, skådespelaren Julia Ragnarsson. Hemma hos Strage pratar han om Future Islands nya album "As long as you are" och om freestylerap, relationer, poesi, berömmelse, avslitna korsband, spruckna byxor och fans som Bono, John Waters, Debbie Harry och Gwyneth Paltrow.

Molly Sandén om powerballader och scientologer

Molly Sanden-01.jpg
Avsnitt 8

I februari vann Molly Sandén grammisar i kategorierna "Årets pop", "Årets album" och "Årets artist". Det var första gången hon fick pris på Grammisgalan men hennes karriär började redan 2006 när hon som 14-åring vann den svenska uttagningen till Junior Eurovision Song Contest och fick tävla i Bukarest (där hon kom trea trots en matförgiftning). Under pandemin har hon varit aktuell i Will Ferrell-komedin "Eurovision" där hon sjunger låtarna som Rachel McAdams mimar till. Hemma hos Strage berättar hon också om när scientologerna i Los Angeles försökte hjärntvätta henne, om hur hon drömde om att bli Huddinges Céline Dion och om när hon försökte få en sönderstressad Avicii att turnera mindre.

Eva Dahlgren om Minimoogar, Bowie & Gud

EvaD_mic_1.jpeg
Avsnitt 7

Bara Per Gessle och Kent har vunnit fler grammisar än Eva Dahlgren som är aktuell med sitt 14:e album "Evalution" (där hon samarbetar med nyss nämnda bands sångare Jocke Berg). I nya "Hemma hos Strage" pratar hon om sin mer än 40 år långa karriär, om hur outrot till Beatles "Strawberry fields forever" visade henne att musik kunde vara mycket mer än lättgnolade melodier, om sin kärlek till Minimoogar, om när hon mådde så dåligt av kändisskapet att det kändes som att hon hade en korv på huvudet, om när hon av Svenska kyrkan fick tre veckor på sig att ta reda på om Gud existerade och om den eviga kärleken till David Bowie.