Alba August om att sjunga och bli strypt

Avsnitt 2

Att popartister blir skådespelare är vanligare än det omvända. Alba August hör till undantagen. Det akut gåshudsframkallande albumet "I still hide" placerar henne i samma dramatiska Kate Bush-tradition som Florence +The Machine och Susanne Sundfør. Hemma hos Strage pratar hon om att växa upp som kulturbarn, om att dyrka Spice Girls och åka till Simrishamn för att köpa stringtrosor, om att rymma hemifrån och kröka med killar i Gnesta, om att spela Astrid Lindgren och Knutby-barnflickan, om att bli strypt på film och om att i det gotländska decembermörkret plöja ner all sin glädje, sorg och frustration i en skiva.







Pascal om Elvis och UFO:n

Avsnitt 1

Den gotländska garagerocktrion Pascal har slamrat tillsammans i 16 år. Nu hälsar basisten Manuela de Gouveia, trummisen Mimmi Skog och gitarristen Isak Sundström på hemma hos Strage som en gång fick köra deras turnébuss efter att Isak blivit matförgiftad av en chokladboll. I podden bjuds de i stället på kokostoppar, kärleksmums och Oreos. Manuela pratar om sin kärlek till Elvis (ibland har hon trott sig vara hans bortadopterade dotter). Mimmi berättar om sitt jobb som naturvårdshandläggare och om hur mycket hon älskar sexistisk splatterrap. Och Isak vägrar svara på frågor om när Olle Ljungström lärde honom att spela gitarr. Han vill hellre prata om UFO-arkivet i Norrköping och om Pascals rapmetalprojekt Mindfuck.







Lill Lindfors om glädje och grisar

Avsnitt 12

Lill Lindfors är ute på turné och firar 60 år som artist. Hon gav ut sin första skiva 1962 och spelade fem år senare in klassikern "Du är den ende" (i tidningen Sonic framröstad som det 13:e bästa svenska albumet någonsin). Hemma hos Strage pratar Lill Lindfors bland annat om att försöka få Gregory Pecks autograf, om att som tonåring kyssa en tubaspelare, om att sjunga med Harry Belafonte, om att få goda råd av Cher och om att komma som invandrarbarn från Finland 1948: "Sverige var paradiset. Här fanns godis. Och bananer!" Hon minns också ett gig i Gnarp som presenterades med annonstexten: "I afton grislotteri. I pausen Lill Lindfors.







Markus Krunegård om pizza och Minttushots

IMG_1234.jpg
Avsnitt 11

Markus Krunegård föddes i Norrköping och inledde sin karriär i punkbanden Laakso och Hets. 2008 gjorde han succé som soloartist med albumet "Markusevangeliet" och megahitten "Jag är en vampyr". Sedan dess har han varit en av Sveriges mest hyllade artister och nu hälsar han på hemma hos Strage för att prata om Minttushots på Finlandsfärjan, om Ramboknivar på Skänninge marknad, om att skriva hitlåtar i Los Angeles, om att käka Margherita på 25 olika pizzerior, om sunkställen på Ringvägen i Stockholm och om festandet som inspirerade hans nya album "Kemtvätten". Vi får också veta hur hans far raggade upp hans mor (genom att bjuda henne på ostbricka).







The Wannadies om Skellefteå och London

Avsnitt 10

I mitten av nittiotalet var Wannadies så stora i England att många knappt fattade att de var svenska. När engelska och skotska indieband spelade mot varandra på Wembley, i samband med EM 1996, fick sångaren Pär Wiksten spela i samma lag som Primal Scream och Teenage Fanclub. Pär och keyboardisten Christina Wiksten pratar också om hur de fått sitt förhållande att fungera i 34 år, om Wannadies comeback efter ett nästan 20 år långt uppehåll, om det sena åttiotalets indiescen i Skellefteå, om att älska Sex Pistols "God save the queen" och sedan skriva "You and me song" som spelades på Prins Williams bröllop och om att tacka nej till att vara förband åt David Bowie.







Skynd om ond bråd död

Strage_Skynd_1.jpg
Avsnitt 9

Den hemliga artisten Skynd gör bombastisk electro-metal om ond bråd död. Hon kallar det "true crime music" eftersom de flesta av låtarna handlar om verkliga mordfall och är döpta efter förövarna. Hemma hos Strage pratar Skynd om seriemördare som John Wayne Gacy, Richard Ramirez och Gary Heidnik, om sektledare som Jim Jones och Charles Manson, om att beställa likdelar på darknet, om varför hon skrev en låt om Columbine-massakern men var för upprörd för att skildra Utøya – och om tonårstjejen Michelle Carter som via sms fick sin pojkvän att begå självmord. Som första gäst i podden har Skynd sällskap av en låtsaskompis, en blek gestalt som följt henne sedan hon var tre.






Siw Malmkvist om 66 år som artist

IMG_1777.jpg
Avsnitt 8

Det 100:e "Hemma hos Strage"-avsnittet gästas av Siw Malmkvist! Hon föddes på nyårsafton 1936 och blev en stjärna när hon som 19-åring vann Veckorevyns sångtävling "Flugan". På sextiotalet hade hon stora internationella framgångar som underlättades av att hon kunde sjunga på tio språk. 1964 blev hon med Umberto Marcato-duetten "Sole sole sole" den första svensken att ligga på Billboards Hot 100-lista. Hemma hos Strage pratar hon bland annat om att växa upp i en statarfamilj i Landskrona, om att träffa Hitlers hushållerska, om att dansa tryckare med William Holden, om att få kärleksbrev från Ingmar Bergman och om att sjunga i Berlin samtidigt som soldater byggde en mur mitt i gatan.






ODZ om knark

IMG_0575.jpg
Avsnitt 7

"Zub betyder kuk på arabiska men där vi växte upp var det slang för någon som är en idiot. Lite dum. Lite pantad. Lite extrem." Original Dunderzubbis, eller ODZ som de kallar sig, är en raptrio från Stockholms södra förorter. I sex år har de förtjusat, förargat och kanske även fördärvat lyssnare med sin tunga hiphop. Mest uppmärksamhet har de fått för sina skildringar av droger och självdestruktivt leverne. Mindre omtalad är gruppen för sitt vassa flow som medlemmarna slipade på Stockholms battlerapscen. Hemma hos Strage pratar ODZ om sina identiska alias (alla i bandet går under namnet Edward Smith), om graffiti, om polisjakter, om paranoia och om varför man inte ska kombinera Bensodiazepiner med jacuzzibad.




Mobile Homes om synth och sånt

IMG_1879.jpg
Avsnitt 6

Mobile Homes var från början scouter i Stockholmsförorten Sätra. 1984 drog de igång bandet som tog sitt namn från Japan-låten "Still life in Mobile Homes". De blev synthidoler, även om de själva snarare hade rötterna i hårdrock och punk. Hemma hos Strage pratar sångaren Hans Erkendahl och keyboardisten Patrik Brun om att bli producerade av Christian Falk och Karl Bartos, om att värva Markus Mustonen och Sami Sirviö från Kent, om att byta namn till Jesus, om nya albumet "Trigger" och om den ökända spelningen på Göta Lejon 1989 då de blev utbuade av heilande nazister och piskade av sura synthare.




Mattias Alkberg om pengar och poesi

Strage_Alkberg_mic1.jpg
Avsnitt 5

Han tror sig lida av dyskalkyli. Han uppfann ordet "pankst" för att beskriva ångesten över att sakna pengar. Han har gjort över 30 album. Han har bara fått skrivkramp när han försökte sluta röka. Han har tackat nej till en Grammisnominering. Han har jagats av raggare i Luleå. Hans liv förändrades av Discharge. Han är fembarnspappa. Han är poet. Han är Mattias Alkberg.