Lucifer om posörer, ockultism & Östtyskland

Lucifer.jpg
Avsnitt 13

Till sitt bröllop beställde Johanna Sadonis och Nicke Andersson en tårta som såg exakt ut som den på omslaget till Rolling Stones album "Let it bleed". Johanna väljer en låt från den skivan, "You can't always get what you want", och berättar om hur det var att växa upp i Östberlin där väldigt många fick vänja sig vid att inte få vad de ville ha. Hon startade gruppen Lucifer 2014 för att spela ockult sjuttiotalsrock. Efter några år rekryterade hon sin svenska kärlek Nicke som är känd från Hellacopters, Entombed och oändligt många andra band. Hemma hos Strage pratar Lucifer om sitt tredje album "III", om sin oändliga kärlek till Blue Öyster Cult och om åttiotalets svenska death metal-scen där det var viktigt att inte stämplas som posör (dvs någon som tvättade håret för ofta eller hade en bandtröja med en logga som gick att läsa).

Nightwish om metal och Mumintroll

Avsnitt 12

Efter 24 år tillsammans är Nightwish världens största symfoniska metalband. Keyboardisten och låtskrivaren Tuomas Holopainen och vokalisten Floor Jansen hälsar på hemma hos Strage för att prata om teknikoptimism, mobilberoende, headbangande, biologi (både Tuomas och Floor har fått insekter döpta efter sig av forskande fans) och det nya dubbelalbumet "Human :||: Nature". De diskuterar också författare som Richard Dawkins (som var gästartist på en av deras skivor), Henry David Thoreau och Tove Jansson. Samt lyssnar på favoriter som Pantera, Garth Brooks, Jean Sibelius och Hans Zimmer.

Låpsley om stress och techno

Lapsley.jpg
Avsnitt 11

Adele älskar henne. Billie Eilish också. Samt Drake som spelade hennes låtar i turnébussen och ville att hon skulle komma upp på scen så att han fick sjunga för henne. Men då sa hennes moster, som följt med på konserten, blankt nej. Låpsley, eller Holly Lapsley Fletcher som hon egentligen heter, har fortfarande lite ångest över det. 23-åringen från Southport norr om Liverpool är aktuell med sitt andra album "Through water" och kommer hem till Strage för att prata om techno, tonårsångest, karriärstress och mental hälsa. Hon berättar också om sitt extrajobb som doula (en sorts förlossningscoach) och lyssnar på Christine And The Queens, Four Tet, Kate Bush och Soft Cell.

The Ark om glitter, glamour och dödshot

The Ark.jpg
Avsnitt 10

The Ark åker på turné för att fira att det gått 30 år sedan de bildades, 20 sedan de slog igenom och 10 år sedan de meddelade att de skulle lägga av. Hemma hos Strage minns sångaren Ola Salo och trummisen Sylvester Schlegel hundåren hemma i Växjö, Beatles-hysterin kring bandet i Italien och 9-11-skämtet på svenska ambassaden i Washington som kostade dem en USA-turné. "Det piskades upp en otroligt hotfull stämning på en sajt för amerikanska arméveteraner", berättar Ola. "Turnén bombhotades. Folk sa att de skulle ta dit vapen och skjuta mig." Strage minns sitt första möte med The Ark på en blöt efterfest och de två glamrockhjältarna väljer favoritlåtar med artister som Jobriath, Judas Priest, Nina Hagen och Brian Eno.

Miss Li om psykedelia, stalkers och klimatet

MissLi-14.jpg
Avsnitt 9

När hon kämpade som hårdast för att slå i USA drabbades Miss Li, eller Linda Karlsson som hon egentligen heter, av kronisk ledbandssjukdom. "Då kraschade allting. Jag satt bara i turnébussen och grät. Det gjorde så ont. Jag kunde inte spela piano. Jag kunde inte ens hålla en bok", minns hon. Läkarna gav henne starka mediciner och sa att hon förmodligen aldrig mer skulle kunna turnera. Genom att bli vegan lyckades Miss Li förbättra sin hälsa. Kostförändringen gjorde henne medveten om effekten som kött- och mjölkindustrin har på planeten och de senaste åren har hon engagerat sig i klimatrörelsen så mycket att hon fått stipendiet Årets hållbara artist 2020. Hemma hos Strage lyssnar hon på miljövänlig rockmusik, försäkrar att hon inte är en skogsmulle och berättar om ett tyskt fan som fejkade cancer för att få träffa henne.

Mikael Åkerfeldt om Opeth och skivsamlande

Opeth-web.jpg
Avsnitt 8

I 30 år Mikael Åkerfeldt varit ledare för Opeth som först spelade renodlad death metal och sedan – till fansens förtjusning och förskräckelse – blommade ut likt en psykedelisk nebulosa och blev Sveriges internationellt största progressiva metalband. Hemma hos Strage pratar Mikael Åkerfeldt om uppväxten i Huddinge, om när han greps av väktare efter att ha ritat ett pentagram med overheadpenna i tunnelbanan och om när de amerikanska fansen blev arga för att han sjöng i stället för att vråla i låtarna (en kille utmanade honom på duell). Han berättar också om sitt skivsamlande ("jag har inte så många, 10 000 kanske") och spelar upp favoriter från obskyra skivor, exempelvis Leaf Hounds "Growers of mushroom" som han en gång köpte av en full norsk i Utrecht för 22 000 kronor.

Michael Monroe om Hanoi Rocks, hårspray och finska raggare

Michael-Monroe-web.jpg
Avsnitt 7

Som sångare i finska Hanoi Rocks hade Michael Monroe, som numera är soloartist, ett gigantiskt inflytande på åttiotalets metalscen. Bandet flyttade först till Stockholm där de tiggde på gatan och sedan till Los Angeles där Guns 'N' Roses och många andra snodde sin stil från dem. Chris Shiflett, gitarrist i Foo Fighters, sa en gång: "The Hollywood scene changed in just one night after people saw pictures of Hanoi Rocks. After that everyone was wearing the same kind of hair, clothes and make up as Michael Monroe." Hemma hos Strage spelar Michael munspel (samt näsflöjt) och pratar om varför han vägrar se "The dirt", filmen om Mötley Crüe (vars sångare Vince Neil körde hade ihjäl Hanoi Rocks trummis Razzle i en tragisk bilolycka), om sin vänskap med Little Steven från The E Street Band och om hur han vill ha sitt kaffe: “I like my coffee bitter and dark, like my personality.”

Happy-Tom om Turbonegro, droger och fleece

Happy-Tom-web.jpg
Avsnitt 6

Turbonegros basist och chefsideolog Thomas Seltzer, alias Happy-Tom, har influensa ("jag smittades av en influencer") men kämpar sig ändå hem till Strage för att fira jul. Han berättar om hur han i slutet av sjuttiotalet kämpade mot det norska skateboardförbudet, om Turbonegros tidiga år ("if you remember the 90's, you weren't there), om att de från början tänkte kalla sig Nazipenis men insåg att det inte var tillräckligt kommersiellt, om autenticitet, rock'n'roll, droger, kristna bankrånarballader och om varför han alltid har på sig fleecejacka: "Den är street. Den är relevant. Den är on the edge.

Kajsa Grytt om att bli dissad av Springsteen

Kajsa-Grytt-web.jpg
Avsnitt 5

Efter 40 år som rockstjärna, först i banden Tant Strul och Kajsa & Malena, sedan som soloartist, hälsar Kajsa Grytt på hemma hos Strage. Hon berättar om sin uppväxt med föräldrar som flydde överklassen för att bli radikala, om släktens guld som kanske ligger nedgrävt i Azerbajdzjan, om när Springsteen snäste av henne, om när Lou Reed och Laurie Anderson gillade hennes look (skinnjacka och Converse), om smärtpunkter, rockmytologi och om att gå i terapi för att ha orsakat för många triangeldraman.

Hot Chip om drömmar och AK-47:or

Hot-Chip-web.jpg
Avsnitt 4

När Hot Chip fick sitt genombrott i mitten av nollnolltalet skrev The Guardian att de liknade lärarvikarier i kemi. The Observer kallade dem ”överutbildade electropop-übernördar”, Uncut beskrev dem som ”nördar från sydvästra London och enligt Mojo såg de ut att vara ”mer lämpade att studera bananflugans livscykel än att spela i ett band”. Men deras suggestiva mix av techno, old school-house och indiepop erövrade klubbar och festivaler över hela Europa. Nu är sångaren Alexis Taylor och keyboardisten Al Doyle (som även spelar i LCD Soundsystem) hemma hos Strage för att prata om sitt sjunde album "A bath full of ecstasy" som de förnekar skulle vara den mest knarkiga albumtiteln sedan Spacemen 3:s "Taking drugs to make music to take drugs to". Hot Chip pratar bland annat om att finna melodier i drömmar, om att skjuta AK-47:a och om att samarbeta med Katy Perry.