KARIN DREIJER OM KÄRLEK, KÖN & DÖD

Avsnitt 12

Den 10 och 11 mars avslutar Karin Dreijer, alias Fever Ray, sin ett år långa There's No Place That I'd Rather Be Tour med två spelningar på Cirkus i Stockholm. Fredrik Strage, som en gång beskrev The Knife som "det bästa som hänt musik sedan elektricitet", har i åtta år försökt locka Karin till sin podd och nu blev det äntligen av. Den elektroniska popsurrealisten från Pixbo talar om sin långa karriär, från att göra Tom Petty-covers med gruppen Virginia i högstadiet till att samarbeta med Nine Inch Nails på senaste albumet "Radical romantics". Samtalet handlar också om nittiotalets indiescen, föräldraskap, Throbbing Gristle, nyfascism, kärlek, död, kapitalism, sumorörelser, ickebinär identitet, Cindy Lauper, Håkan Hellström och om när Karin slarvade bort sitt tält på väg för att se Hole på Readingfestivalen 1995.

MARTIN BISI OM LJUDET SOM SPRÄNGER DITT HUVUD

Avsnitt 11

Ljudteknikern, producenten och artisten Martin Bisi har sedan 1981 drivit BC Studio i Brooklyn där han spelat in artister som Sonic Youth, Afrika Bambaataa, Foetus, Swans, Iggy Pop, Ramones och Herbie Hancock (vars klassiker "Rockit" han fick dj-pionjären Grandmixer DXT att scratcha över). Martin växte upp på Upper East med föräldrar som flyttat dit från Argentina: pappan var läkare och mamman, Maria Regules, en berömd konsertpianist. Som 17-åring blev han föräldralös. Efter att ha försökt etablera sig själv som graffitimålare blev han kompis med basisten Bill Laswell och upptäckte avantgardemusik. Sedan dess har han försökt skapa "powerful art, nuclear level sound" som får ditt huvud att explodera.

THE EMBASSY OM FÖRNEDRING

Avsnitt 10

Sedan starten för ett kvarts sekel sedan har Torbjörn Håkansson och Fredrik "Liston" Lindson blivit kända för tjusiga melodier och radikala popteorier. Få svenska band har ifrågasatt sig själva och sitt skapande lika mycket. I höstas gav den göteborgska indieduon ut sitt nya album "E-numbers" och nu hälsar de på hemma hos Strage för att prata om kärleken till The Fall och housetolvor med risigt ljud, om att bli utkastade från sina egna spelningar, om att jagas av en upprörd mobb, om att vägra kalla sig musiker, om när Fredrik spelade stroboskop (och när "Shoreline" framfördes första gången tamburin) i Broder Daniel och om att utsätta sig själva för förnedring för att uppnå något som känns äkta.

ROMY OM KÄRLEK & KLUBBAR

Avsnitt 9

Som 19-åring slog hon igenom med den melankoliska indietrion The xx vars musik hänförde folk över hela världen. Det blev något av en chock för gitarristen och sångerskan Romy Madley Croft som likt bandets basist, och andra andra vokalist, Oliver Sim var oerhört blyg. "We were both very shy. The fact that we ended up on a stage is still quite a surprise to me." Både Oliver, som Romy lärde känna redan när hon gick på dagis, och bandets producent Jamie xx har släppt soloskivor och 2023 var det Romys tur. Hennes euforiskt dansanta "Mid air" är en hyllning till queerklubbarna i London där hon brukade hänga som tonåring. Det är också en hyllning till hennes fru, fotografen Vic Lentaigne, som hon blev ihop med som tonåring, inspirerades till att skriva ledsna The xx-låtar om efter att det tagit slut, träffade på nytt tio år senare och inspirerades till att skriva lyckorusiga låtar om på nya skivan. Hemma hos Strage pratar Romy om att finna sig själv på dansgolvet och om sin kärlek till Robyn, Abba och Madonna.

DEBBY FRIDAY OM KLUBBEXTAS & KATOLICISM

Avsnitt 8

Debby Friday föddes i Nigeria och flyttade till Kanada som tvååring. Hon växte upp i en religiös familj i Montreal som ville att hon skulle bli advokat. Men som tonåring smög hon ut från den katolska flickskolan för att gå på klubb och dansa till techno hela natten. Efter ett tag började hon dj:a men när festandet gick överstyr lämnade hon stan och flyttade till Vancouver. Där studerade hon politik och genusvetenskap på universitetet och började, efter att ha kollat på instruktionsvideor på Yotube, att producera sin egen elektroniska musik. Den arga debut-ep:n "Bitchpunk" kom 2018 och gjorde så att det anrika indiebolaget Sub Pop i Seattle upptäckte henne och gav ut debutalbumet "Good luck". Tidigare i höstas vann Debby Friday sitt hemlands finaste musikpris, The Polaris Music Prize, som är en kanadensisk motsvarighet till Englands Mercury Prize. När Debby nyligen besökte Stockholm gick hon hem till Strage för att prata om klubbextas, katolicism och favoritartister som Avril Lavigne, Amy Winehouse, Santigold och The Runaways.

Joey Tempest om att erövra världen

Avsnitt 7

Under en USA-semester upptäckte den tonårige Joakim Larsson från Upplands Väsby att amerikaner inte kunde uttala hans förnamn. När han blev artist kallade han sig därför Joey och tog ett nytt efternamn från Shakespeares "Stormen" som han såg på en hylla i Vilundaskolans bibliotek. 1979 blev han sångare i gruppen Force som tre år senare bytte namn till Europe och vann Rock-SM. Med albumet "The final countdown" blev Europa den största svenska musikexporten sedan Abba. Men framgångarna avbröts tvärt av grunge, skivbolagstrubbel och skatteskulder. Europe splittrades men återförenades på nollnolltalet och gav nyligen ut den Klas Åhlund-producerade singeln "Hold your head up". Hemma hos mig pratar Joey Tempest bland annat om Lucio Fulci-rysaren som inspirerade en av Europes bästa låtar, om Swedish Metal Aids välgörenhetslåt "Give a helpin' hand" som blev hans första guldskiva, om den frifräsande managern Thomas Erdtman och om huruvida Kurt Cobain skrev "Who the fuck is Joey Tempest?" på en vägg i Los Angeles.

Within Temptation om krig

Avsnitt 6

Sharon den Adel har i 27 år sjungit i det holländska symfonimetalbandet Within Temptation. Hon har blivit känd för sin mäktiga röst, sitt politiska engagemang och sina överdådiga klänningar som hon designar själv. Nyligen gav bandet ut sitt åttonde album "Bleed out" där Sharon i flera låtar sjunger om kriget i Ukraina. Within Temptation har spelat där och hoppas kunna återvända (några spelningar i Ryssland, där de har många fans, lär det däremot inte bli förrän Putin störtats). I nya "Hemma hos Strage" pratar Sharon om sin globetrottande barndom, om åren i Indonesien, om att inspireras av balinesisk dans, om hur hon och maken Robert Westerholt (gitarrist i Within Temptation) blev kära som tonåringar, om att vilja bli sångerska efter att ha hört Olivia Newton-John, om att diskutera hamburgare med idolen Peter Steele från Type O Negative och om AI-programmet som råkade lägga till Darth Vader i deras Ukraina-video "Wireless".

Bret Easton Ellis om tonårsminnen

Avsnitt 5

För första gången på 157 avsnitt gästas "Hemma hos Strage" inte av en musiker, även om Bret Easton Ellis faktiskt spelade keyboard i tre band när han gick på college. Det är som författare till böckerna "Less than zero", "American psycho", "Glamorama" och nya "Skärvorna" han blivit världsberömd. Strage hälsade på Bret i hans lägenhet på 13th Street i New York för ganska exakt 25 år sedan. Nu kommer Bret till Kungsholmen och pratar om tidens flykt, om kristallklara tonårsminnen, om att dölja sin sexualitet i high school och samtidigt dejta skolans snyggaste tjej, om att förtjusas av Kim Wildes likgiltiga perfektion i "Kids in America"-videon och vilja skriva på samma sätt, om hur det är att leva med en oerhört woke generation Y-pojkvän och om hur mycket som är sant i de depraverade skildringarna av en uppläsningsturné i boken "Lunar Park", där han röker crack och blir attackerad av en hund efter att ha försökt få den att "gå ner" på ett medvetslöst fan (spoilervarning: "Everything happened!").

Deportees om EMO & World of Warcraft

Avsnitt 4

Bröderna Peder och Anders Stenberg växte upp i byn Vindeln norr om Umeå. De sveptes med av nittiotalets hardcorevåg och fortsatte sedan med att spela emo, funk och indie innan de för 20 år sedan bildade Deportees. Deras smäktande rock blev en omedelbar framgång och i våras kom sjunde albumet "People are a foreign country" där Peder sjunger duett med Sarah Klang. Hemma hos Strage pratar bröderna om hur de blev straight edge ("Jag var tolv, det var inte så stor grej att inte dricka", minns Anders), om demonstrationer på McDonalds i Umeå, om konflikter med raggare, om konflikter med hardcoresnobbar, om Peders doktorsavhandling i etnologi på temat "World of warcraft", om när han stampade på en ros som han fick av Olof Dreijer från The Knife, om Anders turnéer som gitarrist åt Lykke Li och om huruvida Deportees är det nya Blink-182 eftersom trummisen Thomas Hedlund är mer känd än resten av bandet.

Page om vänskap & synthromantik

Avsnitt 3

Malmösyntharna Eddie Bengtsson och Marina Schiptjenko träffades utanför ett högstadiedisco i Limhamn när hon var 15 och han 18. Eddie hade blonderat hår, solglasögon och en orange overall som han skrivit "DEVO" på. "Honom måste jag prata med", tänkte Marina. De blev ihop och var ett par i ett år och tre månader. Deras vänskap, och bandet som de startade tillsammans, har hållit desto längre: 43 år. Hemma hos Strage pratar Page bland annat om hur knäckt Eddie blev när han upptäckte att Silicon Teens inte var ett riktigt band, om klassikern "Dansande man" som de spelade väldigt snabbt i TV i början av åttiotalet (programtiden höll på att ta slut), om kärleken till Gary Numan och Fad Gadget, om varför Eddie inte sjunger på skånska, om nya albumet "En ny våg" och om bilolyckan som var nära att kosta dem livet